İdrar Kaçırma Nasıl Tedavi Edilir?

İdrar Kaçırma Nasıl Tedavi Edilir?

İdrar kaçırmanın tedavisine başlamadan önce idrar kaçırmanın hayat kalitesini etkileyip etkilemediği, idrar kaçırmanın tipi ve şiddeti değerlendirilmelidir. Bu değerlendirme hastanın şikayetlerine göre yapılır.

  1. Hayat tarzı değişiklikleri
    1. Kilo vermek: Obez veya fazla kilolu kişilerde az miktarda kilo kaybı dahi (ağırlığının %10’u) şikayetlerde azalmaya neden olabilir.
    1. İçilen sıvıların kontrolü: Sıvı alımının günde 2 litre ile sınırlandırılması, kafein alımının azaltılması (çay, kahve, kola), alkol alımının azaltılması, az su içen kişilerde su tüketiminin arttırılması, gece sık idrara giden kişilerde gece yatmadan önce sıvı alımının kesilmesi gibi.
    1. Mesane eğitimi: Haftalık olarak düzenli aralıklarla idrara gitme alışkanlığı kazandırmak. Hastalar haftalık idrar günlüğü doldurarak her hafta idrara gitme aralıklarını 30 dakika uzatmaya çalışır. Hedef 3-4 saat aralığa ulaşmaktır. Bu esnada acil idrara gitme hissinin de kontrolü öğretilir.
    1. İlaçların düzenlenmesi: İdrar söktürücü ilaçlar kullanılıyorsa hastanın hekimine danışarak farklı tedaviye geçilir.
  2. Fizik tedavi yöntemleri: Amaç idrarı tutmayı sağlayan kasların güçlendirilmesidir. Eğer kaslar yeterince güçlüyse, gücü daha da arttırmak için hastalara Kegel egzersizleri öğretilir. Kaslar yeterince güçlü değilse kasları güçlendirmek için aletler uygulanır.
    1. Elektriksel stimülasyon
    1. Elektromanyetik sandalye
    1. Biofeedback
    1. Vaginal konlar
    1. Kegel egzersizleri
  3. İlaç tedavileri: İdrar yapma kasının aniden kasılmasını engellemeye yönelik iki grup  (antikolinerjik ve beta-3 reseptör agonistleri) ilaç vardır. Bu ilaçlar başlandıktan sonra tam etki göstermesi için en az 2-3 hafta geçmelidir. Bir ilaç tipiyle düzelme elde edilemeyen bir hasta başka bir ilaçtan fayda görebilir. İlaç tedavilerinin en önemli yan etkileri ağız kuruluğu ve kabızlıktır. Yan etkiler nedeniyle tablet şeklindeki ilaçları kullanamayanlarda haftada 2 kez değiştirilen yamalar kullanılabilir. ‘Antikolinerjik’ ilaç kullanması çeşitli hastalıklar nedeniyle hekim tarafından önerilmeyen hastalarda beta-3-reseptör agonistleri kullanılabilir. Stres tipinde idrar kaçıran hastalarda da duloksetin gibi ilaç tedavileri kullanılabilir.
  4. Mesane uyarılarının düzenlenmesi: Yukarıda bahsedilen tedavilerden fayda görmeyen hastalarda beyinden mesaneye gelen ve mesaneden beyine giden uyarıların değiştirilmesi için tedaviler yapılabilir.
    1. TENS, posterior tibial sinir stimülasyonu
    1. Sakral nöromodülasyon
  5. Mesane içine Botulinum toksin (Botox) yapılması
    1. Genel anestezi veya lokal anestezi altında kamera ile idrar torbasının içine girilerek idrar torbasına iğne ile enjekte edilir. Etkisi 6-8 ay sürer. Yan etkileri arasında idrar yolu enfeksiyonları, idrarını tam boşaltamama ve geçici olarak idrarını yapamama görülebilir.
  6. Ameliyatlar: Çok çeşitli idrar kaçırma ameliyatı vardır. Son 20 yıldır en çok uygulanan teknik TOT ve TVT gibi üretra denilen askı ameliyatlarıdır. Bunlar en çok uygulanan ameliyatlar olmalarına karşın başarı oranları %80 civarındadır; hastaların %80’inde şikayetler tamamen kaybolmakta, %20’sinde eskisine göre azalmaktadır.
  7. Stres tipinde idrar kaçırmanın güncel tedavi yöntemleri arasında ‘Lazer’ ile tedavi yer almaktadır. Lazer tedavisindeki mekanizma idrar yollarında yer alan bağ (kollajen) dokusunun uyarılarak güçlendirilmesi ve idrar yollarına olan desteğin arttırılmasıdır.